Dne 16. října 2024, v rámci Světového dne chleba a pečiva, proběhla tisková konference, která upozornila na nedocenění českých pekařů. Tento den, vyhlášený Mezinárodní unií pekařů a cukrářů, je příležitostí oslavit pekařské řemeslo a soběstačnost České republiky v oblasti výroby kvalitního pečiva.
 
Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR, zdůraznil, že ačkoliv je cena pečiva v ČR jednou z nejnižších v EU, čelí české pekárny rostoucím provozním nákladům a nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Přesto čeští pekaři zvládli zdražení pečiva udržet na nižší úrovni, než se očekávalo, navzdory nárůstu cen energií a surovin.
 
Světový den chleba a pečiva je v České republice oslavován odbornými konferencemi, ochutnávkami a dalšími osvětovými akcemi. Svaz pekařů a cukrářů v ČR se aktivně podílí na propagaci pekařského oboru a jeho významu v každodenním životě.

Tisková zpráva 16.10. 2024

Výstupy z konference: 

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/pekari-svaz-chleb-rohlik-zdrazeni-zlevneni.A241016_143638_ekonomika_vebe?